Afdeling kuikenplanning
“Ruim vijfendertig jaar geleden kregen we de vraag van slachterijen of wij de kuikens van onze vleeskuikenklanten aan hen wilden doorverkopen,” vertelt Ad Rombouts, hoofd van de afdeling kuikenplanning van De Heus. “We besloten dat we wel de rol van intermediair op ons wilden nemen.
Wat destijds klein begon, is inmiddels uitgegroeid tot een hele onderneming waarin vele kuikens worden verhandeld. Wij kopen en verkopen niet alleen de kuikens van pluimveehouders aan slachterijen. We zorgen ook voor de opzeten afzetplanning en het papierwerk dat daarbij komt kijken. Dit alles doen we met een enthousiast team van vier personen.” We geven je graag een inkijk in de werkzaamheden van onze afdeling kuikenplanning.
Het begint bij de opzetplanning
“Om op tijd de juiste kuikens (licht of zwaar, regulier of van een bepaald concept) op de juiste tijd bij de juiste slachterij af te kunnen leveren, moeten we in de planning vanaf de opzet al met verschillende zaken rekening houden,” vertelt Mieke van Bracht die binnen het team verantwoordelijk is voor de opzetplanning van de kuikens. “We proberen de planning zo te maken dat zowel de vleeskuikenhouders als de slachterijen tevreden zijn. Het is iedere keer weer een flinke puzzel om alle puzzelstukjes in elkaar te passen.”
Flexibel met afzet
“Vanaf het moment dat de kuikens in de stal zitten, gaan we aan de slag met de afzetplanning,” vervolgt Erik van de Berg. “Om een strakke planning te kunnen maken en te kunnen voldoen aan de juiste vraag van de slachterijen, hebben we informatie nodig zoals het aantal kuikens dat wordt uitgeladen, het verwachte gewicht en eventuele bijzonderheden die spelen tijdens de ronde. We hebben een grote ‘vijver’ met heel veel kuikens (onze kuikenpoule) en kunnen daardoor erg flexibel zijn. Dat is dan ook onze grote kracht. Als een vleeskuikenhouder telkens wil leveren aan een vaste slachterij, dan regelen we dat. Wil een slachterij wekelijks een constante aanvoer om de juiste kuikens te kunnen leveren aan een bepaalde supermarkt, dan krijgen wij dat voor mekaar.”
We voelen ons mede verantwoordelijk voor de hele keten.
Over de grenzen heen
“Wij werken samen met vleeskuikenhouders, broederijen en slachterijen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk,” vult Ine Vandenwyngaerden aan. “Aangezien ik de Franse taal spreek, zorg ik voor de communicatie met onze relaties in Wallonië en Frankrijk. Het werkt voor iedereen prettig dat we de taal spreken van onze relaties en op de hoogte zijn van de gewoonten en regels van een bepaalde streek. Maar ook voor de continuïteit is het belangrijk dat we samenwerken met slachterijen in alle landen waar onze vleeskuikenklanten zitten. Stel dat de grenzen om een bepaalde reden dicht gaan, dan kunnen we de kuikens in ieder geval altijd binnen een land afzetten. We hebben overal connecties zodat we voorbereid zijn op eventuele veranderingen.”
Ontzorgen
Ine: “Er komt een hele papierwinkel kijken bij de aan- en afvoer van de levende dieren. Denk hierbij aan de aanvragen voor de exportkeuring, het correct invullen van exportcertificaten en het kuikenpaspoort. Het ontzorgen van de pluimveehouders staat hierbij centraal, maar ook voor onszelf is het van belang dat het papierwerk goed gebeurt. Het kleinste foutje kan immers grote gevolgen hebben. Tenslotte zorgen we ervoor dat alle slachtrapporten bij de pluimveehouder en de contractadministratie terecht komen, zodat ze de juiste afrekeningen kunnen maken.”
Toekomstbestendig
Mieke: “We werken samen met zowel de vleeskuikenhouders als de slachterijen. Want we weten dat als iedereen in de hele kolom geld kan verdienen, dit goed is voor de toekomstbestendigheid van de hele keten. Voor de slachterijen zorgen we dat ze volgens afspraak worden voorzien van de juiste kuikens. Dan kunnen zij zich volledig richten op de afzet van hun producten. Zo zorgen we samen voor een sterke keten.” “Als een kuikenhouder rechtstreeks aan een slachterij levert, dan is hij leverancier. Bij ons is hij een klant. Die relatieverhouding is helemaal anders,” vult Erik aan. “Door de rol over te nemen als leverancier, vallen ook bij ons de klappen als er iets niet helemaal volgens afspraak verloopt. Wij fungeren als buffer.”
Intermediair
“Er is niks onmogelijk. Bijna alles kan. Wij zijn intermediair en spelen in op de actuele vraag en het aanbod. Het vinden van oplossingen voor tekorten of overschotten We voelen ons mede verantwoordelijk voor de hele keten. is meestal geen probleem voor ons,” vertelt Ad. “Dat maakt onze kuikenplanning uniek. Daarnaast zijn we een grote speler in de markt waar rekening mee gehouden wordt. Een slachterij kan makkelijk tegen een vleeskuikenhouder zeggen dat hij zijn kuikens niet meer wil. Tegen ons zal hij dat niet zomaar zeggen. Het belangrijkste daarbij is vertrouwen, weten dat je kan rekenen op elkaar en dat iedereen de afspraken nakomt. Wij werken met al onze partners al meerdere jaren langdurig samen.”
Verantwoordelijk
“We geloven in de toekomst van de vleeskuikenhouderij en investeren daarom ook in voerfabrieken, onderzoeksfaciliteiten en indien nodig in slachthaken. We voelen ons mede verantwoordelijk voor de hele keten.”
Vraag naar kuikens
“Wij kunnen eigenlijk altijd extra kuikens gebruiken,” besluit Ad. “Daarom zijn we voortdurend op zoek naar alle soorten kuikens. Dit zijn zowel reguliere, biologische als conceptkuikens. Laat het ons dus gerust weten als je interesse hebt in de mogelijkheden die wij kunnen bieden.”