Grootouderdierenbedrijf Melchers
In onze productielocatie in Nijkerk worden getoaste voeders gemaakt met onze nieuwe hygiënelijn. In dit proces, waarbij voeders worden verhit, worden de risico’s op salmonellabesmetting en aanwezigheid van entero’s tot een minimum beperkt. De kwaliteit van deze hygiënelijn is zo hoog dat deze lijn ook voeders kan produceren voor hoogwaardig fokmateriaal voor pluimveefokbedrijven in vlees- en in de legsector.
Al jaren levert De Heus voeders aan grootouderdierenbedrijven. Dit zijn bedrijven, die broedeieren produceren voor fokbedrijven voor de productie van ouderdieren. Deze bedrijven zitten hoog in de pluimveefokkerijpiramide en stellen daarom extra eisen aan de veiligheid van het voer en de aflevering van deze voeders.
Grootouderdierenbedrijf Melchers
Eén van de grootouderdierenbedrijven, welke door De Heus beleverd worden, is familiebedrijf Melchers in Koudum. Dit bedrijf wordt gerund door Folkert en Thea Melchers. Zij zijn in de jaren ‘80 begonnen met het houden van legkippen op de kooi en hebben het bedrijf uitgebouwd met twee scharrelstallen. Echter was hun milieuvergunning op de toenmalige locatie niet toereikend om verder uit te breiden en wilde de gemeente graag hun bedrijf verplaatsen.
Productie van broedeieren
Folkert: “In 2000 hebben we een nieuwe locatie gekocht in Koudum waar we drie nieuwe stallen hebben gebouwd voor het houden van grootouderdieren. De stallen waren zo ingericht dat de dieren vanaf dag een (als eendagskuiken) in de stal konden worden opgevangen en konden blijven zitten tot aan het einde van de productie (60 weken). In de eerste jaren hebben we de dieren op deze manier gehouden, maar al vrij snel werd ons bedrijf alleen gebruikt voor de productie van broedeieren en werd de opfok van de grootouderdieren elders gedaan.”
Vier verschillende foklijnen
“In 2010 hebben we er een vierde stal bijgebouwd. We kunnen momenteel 29.000 grootouderdieren houden. Deze grootouders bestaan uit twee verschillende foklijnen, namelijk een hennenlijn en een hanenlijn. De hennenlijn bestaat uit hennen en hanen welke de broedeieren produceren voor de moederdieren in de vermeerderingssector. De hanenlijn bestaat uit hennen en hanen welke de broedeieren produceren voor de hanen in de vermeerderingssector. Op ons bedrijf zijn dus vier verschillende foklijnen aanwezig.”
Hermetisch afgesloten
“De stallen zijn hermetisch afgesloten en bezoek is alleen mogelijk na douchen en omkleden en na goedkeuring van het fokbedrijf”, vertelt Folkert. “We volgen wat betreft het management strikt het protocol van het fokbedrijf. De waarde van de dieren op het bedrijf is immers erg hoog. We willen ten allen tijden voorkomen dat ziekten het bedrijf worden ingesleept.”
Vast voerritueel
“We voeren de verzorging van de dieren volgens een vast ritueel uit. Zo wordt het voer voor de dieren een dag van tevoren al in de stal klaargezet en omhoog gelierd, zodat het voeren goed is voorbereid en nagenoeg zonder problemen kan gebeuren. We zorgen ervoor dat het voersysteem vol is, zodat alle dieren tegelijkertijd kunnen gaan eten nadat de voerlijn in het donker naar beneden is gelierd. Elke foklijn heeft zijn eigen voerbehoefte en elke foklijn wordt gescheiden van de andere foklijnen gevoerd”, vervolgt Folker.
Selectie
Folkert en Thea lopen vaak door de stallen. Naast de dagelijkse controle van de gezondheid van de dieren, het weghalen van uitval en het rapen van grondeieren voeren ze ook selectie uit. Dieren die een afwijkende houding of gedrag vertonen, worden geselecteerd om te voorkomen dat deze afwijkingen verder in de keten gaan komen. Hierbij wordt nauwkeurig het gewichtsschema van verschillende foklijnen gevolgd. Om al deze verschillende lijnen goed te kunnen managen is veel kennis en ervaring van de pluimveehouders nodig. Het rapen van broedeieren gebeurt standaard twee keer per dag, met als doel dat wanneer het licht uitgaat er geen broedei meer in de stal aanwezig is.
Speciaal afleverprotocol
Familie Melchers krijgt al jaren getoast voer van De Heus. Sinds kort komt dit voer uit de nieuwe hygiënelijn in Nijkerk. Alles wat op een grootouderdierenbedrijf komt, wordt aan strenge hygiëne eisen onderworpen. Zo ook het leveren van voeders.
1.
Elke donderdag worden de voerbestellingen van alle grootouderdierenbedrijven opgenomen voor de levering op maandag. Voor de productie wordt de hygiënelijn volledig schoongemaakt. Als eerste wordt dan het voer voor deze fokbedrijven geproduceerd.
2.
De bulkwagens die het voer op de fokbedrijven afleveren hebben tenminste 48 uur stilgestaan (in het weekend). Voor het weekend worden de vrachtwagens van binnen en van buiten schoongemaakt en ontsmet.
De chauffeurs hebben een training gekregen zodat ze weten hoe ze deze voeders op een veilige en schone manier kunnen afleveren bij de fokbedrijven.
3.
Als de vrachtwagen in de buurt van grootouderdierbedrijf is, belt de chauffeur het betreffende bedrijf om toegelaten te worden op het bedrijf. De toegangspoort kan dan worden opengezet.
4.
Voordat de bulkwagen op het bedrijf komt, worden eerst de wielen en wielkasten automatisch ontsmet en trekt de chauffeur overschoenen en een overall aan voordat hij gaat lossen. Voor het verlaten van het erf ontsmet de chauffeur de treeplank van de vrachtwagen, voordat hij in zijn cabine stapt. De overschoenen en overall blijven achter op het bedrijf.
5.
Omdat meerdere grootouderdierenbedrijven voer krijgen aan het begin van de week, is een afleverprotocol ingesteld, zodat eerst de bedrijven met de jongste dieren het voer krijgen en de bedrijven met de oudste dieren als laatste.
6.
Van elke voerlevering wordt een voermonster genomen. Deze wordt bewaard op het grootouderdierenbedrijf zodat later het voer getraceerd kan worden op productienummer, datum en tijd.
De investering in de nieuwe hygiënelijn in Nijkerk, beperkt zich dus niet alleen tot de voerproductie, maar strekt zich uit tot en met de aflevering van de voeders op de grootouderdierenbedrijven. Dit ten gunste voor de hele pluimveeketen!
Veiligheid voorop
Benieuwd hoe we de maximale veiligheid waarborgen? Bekijk dan deze video:
Maximale hygiëne bij het produceren van voeders.
Over de auteur
Wout van Wolfswinkel
Commercieel sectormanager
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Wout.