Biologische melkveehouder Rick Nijstad: "De behandelde kuil melkte beter dan de onbehandelde kuil"

Jurrien Hummel

Rundveespecialist

10 maart 2025
-
2 minuten

Op zijn biologische melkveebedrijf in Echten houdt Rick Nijstad 125 koeien, die elk gemiddeld 10.000 liter melk per jaar produceren. De bodem bestaat uit vrij hoge zandgrond, wat in droge jaren de nodige uitdagingen met zich meebrengt. "In de droge jaren moesten we voer bijkopen, dan kom je erachter wat er aan economische waarde onder je plastic zit. Er mag geen kilogram verloren gaan, dus de kuil moet van topkwaliteit zijn en blijven."

In 2023 hoorde Rick via een collega-melkveehouder positieve verhalen over toevoegmiddelen. Dit bracht hem ertoe om voor het eerst Bonsilage te gebruiken in de maiskuil. "De ene kuil was behandeld, de andere niet. De Bonsilage-behandelde kuil had op papier een lagere voederwaarde dan de onbehandelde kuil, toch kon ik veel makkelijker melken van de behandelde kuil. Ik wijt dat aan een betere smaak en geur, en daarmee een hogere droge stofopname."

 

Ervaringen met Bonsilage

De positieve ervaring met Bonsilage Mais leidde ertoe dat Rick in het daaropvolgende jaar ook zijn graskuil behandelde met Bonsilage Gras. Specialist Jurrien Hummel analyseerde de kuil en concludeerde: "Door het lage stikstof leverende vermogen van de bodem bevatten de biologische voorjaarskuilen weinig eiwit en veel suiker. Dit is een mooie energiebron, maar verhoogt ook de kans op broei in de kuil bij uitkuilen. En dit kom ik onderweg helaas te vaak tegen."

In de eerste snee kuil van Rick werd een suikergehalte van 115 gram per kilogram droge stof (ds) gemeten en een melkzuurgehalte van 71 gram per kilogram ds. "De toevoeging van Bonsilage zorgt ervoor dat er meer suikers worden omgezet naar zuren, en dit geeft een goede en frisse smaak aan de kuil. Ook zie je een mooi azijnzuurgehalte van 12 gram per kilogram ds, wat broei en schimmels bij uitkuilen tegengaat."

 

Vooruitblik op komend jaar

De positieve resultaten zorgen ervoor dat Rick ook komend jaar zijn kuil weer zal behandelen met Bonsilage. "Alles wordt weer gehakseld. Dit jaar zal er op het bedrijf gestart worden met een automatisch voersysteem."

Over de auteur

Jurrien Hummel

Rundveespecialist