Derogatie

05 oktober 2022
-
3 minuten

Onlangs heeft het Nitraatcomité goedkeuring gegeven voor de nieuwe derogatiebeschikking van Nederland. Op het moment van schrijven heeft de Europese Commissie goedkeuring gegeven om het definitief te maken. Wel zijn er extra strengere overgangsmaatregelen aan toegevoegd. Deze nieuwe derogatiebeschikking geldt voor 4 jaar in plaats van 2 jaar, wat we van afgelopen keren gewend waren. Helaas wordt de huidige derogatienorm in deze 4 jaar afgebouwd naar 170 kg stikstof uit dierlijke mest.

Derogatie 2022

Nu de Europese Commissie ingestemd heeft met de nieuwe derogatiebeschikking, kan je binnenkort de derogatievergunning aanvragen. Let daarbij op de volgende punten.

  • Vergeet niet om, na de aanvraag, de legeskosten van de derogatievergunning te betalen.
  • De derogatie voorwaarden voor 2022 blijven gelijk aan 2021.
  • Het is nog niet bekend hoe oud de grondmonsters mogen zijn dit jaar. Controleer daarvoor onderstaande link naar de website van RVO. Deze wordt bijgewerkt zodra er meer informatie is.
  • Stel een bemestingsplan op.
  • Voor alle andere derogatievoorwaarden in 2022 ga je naar de website van RVO.
  • Voor de komende jaren in de derogatie-afbouw, volgen strengere aanvullende voorwaarden.

Derogatie 2023 en later

De afgelopen jaren hadden derogatiebedrijven op zand- en lössgrond al een andere stikstofgebruiksnorm dan in de rest van Nederland. Dit was namelijk 230 kg stikstof uit dierlijke mest, waar de overige grondsoorten 250 kg stikstof uit graasdierenmest mochten geven. Deze zand- en lössbedrijven worden in 2023 aangevuld met overige “door nutriënten verontreinigde gebieden”. Dichtbij natura 2000 gebieden zal derogatie aanvragen niet meer mogelijk zijn. Het mestbeleid kent verder extra aangescherpte eisen in deze afbouw periode. 

In de tabel zie je het tempo waarmee de derogatie wordt afgebouwd in kilo’s stikstof uit graasdierenmest per hectare.

 

Landbouwgrond op zand- en lössgrond in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.
Nog onbekende verontreinigde gebieden.

Landbouwgrond in de rest van Nederland

2022

230 kg

250 kg

2023

220 kg

240 kg

2024

210 kg

230 kg

2025

190 kg

200 kg

2026

170 kg (geen derogatie meer)

170 kg (geen derogatie meer)

 

Dat de derogatie wordt afgebouwd kan betekenen dat dit extra financiële kosten met zich meebrengt. Daarom wordt 130 miljoen euro vrijgemaakt om veehouders te compenseren. De voorwaarden hiervoor moeten nog worden uitgewerkt.

Deze informatie is ook te vinden op de website van RVO. Deze website wordt bijgewerkt zodra meer bekend is over de regelgeving.

Heb je verder nog vragen over derogatie? Neem contact op met je specialist van Agra-Matic Mineraal.