Eiwitbenutting optimaliseren met zomerstalvoeren

24 augustus 2023
-
5 minuten

In het najaar loopt de energiewaarde van het gras terug, terwijl het eiwitgehalte juist oploopt. Het wordt daardoor steeds lastiger om dit eiwit goed te benutten. Wanneer gras ingekuild wordt, wordt het eiwit onbestendiger en vindt er altijd een verlies aan voederwaarde plaats. Je kunt een groter deel van het eiwit uit gras benutten door het gras vers aan de koeien te voeren. Dat kan via weidegang of zomerstalvoeren.

Zomerstalvoeren is in het najaar extra populair. Het rantsoen aanvullen en gelijkmatig over de dag verdelen is makkelijker dan bij weidegang. En het najaarsgras vers voeren zorgt voor een betere eiwitbenutting dan wanneer het ingekuild gevoerd wordt. 

Of je nu begint met zomerstalvoeren of dit het hele seizoen al doet, het is belangrijk om een planning te maken en deze te blijven herzien voor een goed aanbod van gras. Gemiddeld genomen ligt de grasgroei op dit moment op de helft van de piek in het voorjaar. Dus gemiddeld genomen zou je nu het dubbele oppervlak nodig hebben om dezelfde hoeveelheid gras aan de koeien te voeren. Raadpleeg de website www.kijkopgras.nl voor de actuele grasgroei cijfers per grondsoort. 

imagemkn.png

Figuur 1. Gemiddelde grasgroei in Nederland in kilogram drogestof per hectare per dag (Bron: Stichting Weidegang).

Voorbeeld:

Uitgangspunten:  
Aantal melkkoeien 100 koeien
Gewenste opname 6 kg ds/dag
Gewaslengte 19 cm, maaihoogte 7 cm 2000 kg ds/ha
Hergroei in het najaar 40 kg ds/ha/dag
   
Berekening van het benodigde oppervlak:   
100 koeien x 6 kg ds/dag = 600 kg ds/dag
600 kg ds ÷ 2000 kg ds/ha = 0,3 ha/dag
2000 kg ds/ha ÷ 40 kg ds/ha/dag = 50 dagen
50 dagen x 0,3 ha/dag
= 15 ha

 

Bemesten in kleine porties 

Behandel de percelen voor zomerstalvoeren als een weidesnede en niet als een maaisnede. Voor een maaisnede van 3500-4000 kg ds per ha geldt natuurlijk een andere stikstofgift dan voor een stalvoersnede van 2000 kg ds per ha. Bepaal aan de hand van je totale rantsoen wat voor jouw situatie het gewenste eiwitgehalte in het gras is. Een hoger eiwitgehalte komt de benutting ervan niet ten goede. Verdeel de gift over kleine porties, zodat je het gras smakelijk kunt houden. 

RECYCLE 

Speciaal voor rantsoenen met vers gras hebben we de innovatie RECYCLE. De unieke mix van plantextracten verbetert de penswerking en verhoogt de eiwitbenutting uit vers gras. Dit zorgt voor een hogere melk(eiwit)productie en een lager ureum. Iets wat met najaarsgras nog wel eens een uitdaging kon zijn. 

Lees hier meer over RECYCLE

Praktische tips voor het voeren van vers gras op stal

Meer melk produceren uit eigen ruwvoer. Daarvoor moet het ruwvoer optimaal benut worden. Door het vers gemaaide gras direct aan de koeien te voeren op stal, wordt het beter benut dan wanneer het ingekuild is. Met name dit najaar kan stalvoeren helpen om het eiwitrijke najaarsgras beter te benutten.

Klik hier voor praktische tips

Lees hier hoe Roel Assies het aanpakt

Samen met zijn vrouw, zoon Jeandré en dochter runt Roel Assies een gemengd bedrijf met ongeveer 85 melkkoeien en een akkerbouwtak. Het hele seizoen voeren ze vers gras op stal om dit gras zo goed mogelijk te benutten. Ze hebben geen graskuil open liggen. Het ingekuilde gras is voor de winter.

 

Lees hier verder

Meer informatie over zomerstalvoeren?

E-mail Of bel Kevin op 06 24 665 726

Kevin van der Grift

Specialist Rundvee