Een goed verdienmodel is de sleutel voor een gezonde en toekomst gerichte bedrijfsvoering. Verschillende melkveehouders zijn zoekende naar hoe zij hun bedrijf toekomst bestendig kunnen inrichten. De laatste tijd, komt met name op extensievere bedrijven ook de optie over omschakeling naar biologischter sprake. Maar wat houdt dat in en is je bedrijf geschikt?
Of je bedrijf geschikt is hangt af van je intensiteit. Als je Biologisch boert is het aantal dieren beperkt tot 1,6 GVE per ha en is er 170 kg N plaatsingsruimte per ha. Aanvulling van N-meststoffen is niet toegestaan, en hier moet de bodem aan wennen. Dit levert een lagere opbrengst op van circa15-25%. Deze lagere opbrengst per hectare is substantieel. Het is de uitdaging om voldoende (kwalitatief) eiwit uit ruwvoer te winnenen deze goed te benutten. Deze eiwitbenutting is in onze ogen de schakel tot succes op biologisch melkveebedrijven.
Omschakeltraject
Het omschakelen naar biologisch bestaat uit twee delen. Als eerste wordt het land omgeschakeld en daarna het vee. De omschakelduur van grasland is 2 jaar. De omschakelduur voor melk is 6 maandenen voor vlees 12 maanden. Bijvoorbeeld: als percelen vanaf april 2022 in omschakeling zijn, moet vanaf april 2023 biologisch krachtvoer gevoerd worden en is de melk per 1 oktober 2023 biologisch en het vlees per 1 april 2024. Deze omschakelperiode vraagt daarom een behoorlijke financiële buffer.
Op de Bio ruwvoerdagen in Hoogeveen (5 oktober 2021) en Tienhoven (14 oktober 2021) zijn onder andere het omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering en het beter benutten van eiwit uit eigen ruwvoer onderwerpen die belicht worden. We spreken en ontmoeten je graag op deze Bio ruwvoerdagen!
Schrijf je in voor onze biologische nieuwsbrief
Zo blijf je makkelijk op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en ontvang je relevante informatie over jouw sector!