Ruwvoervlog: Succesvolle eerste snede in 2025
Zo zie je maar weer het ene jaar is het andere niet. Vorig jaar deelde ik met jullie de gevolgen van het weer vanonder de paraplu en vandaag de dag rijst de vraag of beregenen nodig is.

Bekijk de video hieronder.

Mijn naam is Erik van Bekkum, ruwvoerspecialist bij Agra-Matic en in deze vlog deel ik een aantal tips om van dit mooie weer ook een mooie eerste snee kuilgras te maken waarbij de basis is: houd je aan je eigen planning en stel bij waar nodig.
Tip 1: Maai waarvoor bemest is
Ga regelmatig in het land kijken en houd bij hoe de grasgroei zich ontwikkelt. Dit kun je doen met een grashoogtemeter of liniaal maar grofweg kun je 30cm voor 3 ton ds /ha aanhouden en 40cm is ongeveer 4 ton ds/ha voor als je deze tools even niet bij de hand hebt. Voorkom dat het gewas erg gaat verhouten want dit levert een hoger NDF gehalte wat je straks in de Kringloopwijzer een hogere CO2–foodprint oplevert.
Tip 2: Maai op het juiste moment voor hoog suikergehalte
Als de weersvoorspellingen zo rond de geplande oogstdatum een dag of 2 a 3 mooi zonnig weer aangeven dan kun je ervan uitgaan dat het gewas voldoende suiker aangemaakt heeft. Heb je nog koude nachten dan maai je het beste in de ochtend en zijn de nachten al warmer dan maai je het beste in de middag. Bespreek dit ook ruim voor die tijd met je loonwerker zodat hij je kan helpen met het inkuilproces.
Tip 3: voorkom veldverliezen
Door de veldperiode zo kort mogelijk te laten zijn zodat voederwaardeverlies beperkt blijft. Het streven is om een drogestofgehalte tussen de 40 en 45%. Mocht het door omstandigheden niet lukken om dit percentage te halen, neem dan de iets nattere kuil voor lief en gebruik een inkuilmiddel.
Maai daarbij op 7 a 8 cm om de insleep van zand te voorkomen en hiermee zorg je meteen voor een vlotte hergroei voor de 2e snede. Stel dus ook je andere machines hierop af.
Tip 4: Tot slot komen we bij de kuil
Zorg dat de basis bij het inkuilen klopt. Dat houdt in dat het gewas schoon, stevig en compact in de kuil komt. Door het gewas te hakselen maak je kleinere delen die makkelijker aan te rijden zijn. Zorg dus voor voldoende gewicht op de kuil tijdens het inkuilen. Verdeel het gras daarbij in dunne lagen en gebruik een inkuilmiddel als het nodig is. Dek vervolgens ook de kuil met voldoende gewicht af om zo zuurstof uit de kuil te houden. Dit alles zorgt ervoor dat de kuil snel stabiel wordt en de kwade bacteriën weinig kans krijgen.
Samenvatting
- Kies het juiste oogstmoment en werk vlot door.
- Kuil in met 40-45% droge stof
- Zorg dat de basis bij inkuilen klopt
- Gebruik een Bonsilage-inkuilmiddel voor een snelle en goede conservering
Kortom, maak een plan en stel bij waar nodig.
Succes met de eerste snede en tot de volgende keer!
Over de auteur

Erik van Bekkum
Adviseur ruwvoer- en mineralenmanagement
Heb je vragen of wil je meer weten? Stuur gerust een mail.