Toen: 2.500 liter melk
Begin 20ste eeuw gaf een koe gemiddeld 2.500 liter op jaarbasis. De koeien die toen werden gehouden waren vaak dubbeldoel koeien. Dat betekent dat de koeien zowel voor het vlees als de melk werden gehouden. Denk maar eens aan bekende rassen zoals de Lakenvelder of de Blaarkop. Dit waren vroeger heel gebruikelijke rassen op een boerderij. Elke regio had zo een eigen karakteristiek koeienras.
In het Noorden werd het Fries-Hollandse koeienras veel gehouden. Dit was ook een dubbeldoel koe, maar gaf in verhouding minder vlees maar wel meer melk. Dit ras is door de Amerikanen, met behulp van een speciaal geselecteerd fokprogramma, tot een enkeldoel koe gevormd die veel melk produceerde. Halverwege de 20ste eeuw is dit ras (ook bekend als het zwart-bonte ras) teruggekeerd naar Nederland, omdat de vraag naar melk steeds groter werd.
Lees ook: van handmelken tot melkrobot
NU: 10.000 liter melk!
Tegenwoordig bestaat de Nederlandse melkveestapel voornamelijk uit de nakomelingen van dit zwart-bonte ras en staan ze bekend onder de naam Holstein-Friesian. Deze koeien zijn heel goed in het produceren van melk. 10.000 liter per jaar is tegenwoordig geen uitzondering meer. De volgende twee mijlpalen zijn op het gebied van melkproductie het benoemen waard:
- 100.000 liter melk: Als een koe goed melk blijft geven kan het voorkomen dat ze in haar hele leven de mijlpaal van 100.000 liter melk behaald. Omdat koeien door de jaren heen steeds meer melk zijn gaan geven wordt deze mijlpaal steeds vaker behaald.
- 10.000 kg vet en eiwit: Deze mijlpaal behalen slechts enkele koeien. De melk die deze koe in haar hele leven heeft gegeven bevatte 10.000 kg vet en eiwit. De koe heeft dan in totaal tussen de 125.000 en 150.000 liter melk gegeven.
Als een koe één van deze prestaties heeft behaald dan wordt dat natuurlijk gevierd. Maar met alleen de juiste genetica kom je er niet! Zoveel melk produceren koeien alleen als ze ook goede voeding en zorg van de boer krijgen.
Optimale rantsoenen
Het huidige rantsoen van een Nederlandse melkkoe is van zeer hoge kwaliteit. Melkkoeien eten voor het grootste gedeelte ruwvoer, in de vorm van gras (vers of geconserveerd) en snijmais. Daarnaast krijgen ze nog krachtvoer en eventuele toevoegingen om het rantsoen compleet te maken. Ruwvoer wordt grotendeels door de melkveehouder zelf geproduceerd (zoals bijvoorbeeld gras en mais), met de kwaliteit en verhoudingen waarin dit wordt gevoerd, wordt het rantsoen aangevuld met krachtvoer en/of losse grondstoffen. Zo heeft elke melkveehouder een eigen rantsoen om zo zorg te dragen dat de melkkoeien niets tekort komen.
Dit doet De Heus op het gebied van diervoeding
Rantsoen Efficiëntie Calculator
Om te bepalen wat een koppel het beste kan eten naast ruwvoer, werken bij De Heus vele nutritionisten die het huidige rantsoen op een individuele melkveehouderij analyseren en waar nodig optimaliseren. Want om een topprestatie te kunnen leveren is topvoeding een absolute vereiste.
Lees meer over VoerExpert
Maar De Heus is meer dan alleen een voerleverancier. We ondersteunen onze veehouders niet alleen met onze kwalitatieve hoogwaardige dier- en mengvoeders, maar ook met objectieve adviezen over ruwvoerteelt, diergezondheid, weidegang en nog vele andere agrarische diensten.
Lees meer over ruwvoer
Gezonde dieren optimaal laten produceren
Zoveel melk produceren kan natuurlijk alleen wanneer een koe in optimale conditie verkeert, zowel fysiek als mentaal. Dat is alleen mogelijk met goede zorg van de boer. Zeker op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid loopt de Nederlandse Melkveehouderij voorop en daar mogen we best trots op zijn met z’n allen.