Jackeline Hornstra - Onderzoekster voor de sector varkens
Bij een bedrijf als De Heus is kennis allesbepalend voor het commerciële succes. Dat betekent dat onderzoek en ontwikkeling aan de basis liggen van de hele organisatie. En daar komen mensen als Jackeline Hornstra om de hoek kijken. Jackeline werkt als onderzoekster voor de sector varkens bij Global Nutrition en is vooral bezig met het vergaren van kennis. De van oorsprong Braziliaanse woont al geruime tijd in Nederland, is getrouwd en heeft twee jonge kinderen. Ze werkt al meer dan zes jaar voor De Heus.
Liefde voor dieren
Jackeline is een kleindochter van Nederlandse veehouders die naar Brazilië zijn geëmigreerd. De liefde voor landbouwhuisdieren kreeg ze dus al met de paplepel ingegoten. Doordat ze alles wat met dieren te maken had interessant vond, lag haar studiekeus dan ook voor de hand. Nadat ze werkervaring op had gedaan in de varkenshouderij in Nederland, heeft ze uiteindelijk in Wageningen haar master ‘Diervoeding’ afgerond en is ze bij De Heus terechtgekomen.
Nederland voorop
Hoewel Jackeline bij De Heus voor heel veel landen werkzaam is, is Nederland een van de belangrijkste markten voor haar. Nederland loopt namelijk wereldwijd voorop als het over de varkenshouderij en onderzoek gaat. Er wordt hier dan ook veel praktijkonderzoek gedaan, zoals op het Swine Nutrition Center – De Elsenpas van De Heus in Beuningen. Toch is het voor sommige dingen wel zinvol dat ze ook in het buitenland onderzoek kan doen. In Brazilië en Vietnam wordt er bijvoorbeeld veel kennis opgedaan over het effect van hittestress bij zeugen. “De ervaringen die we daar opdoen, kunnen we in Nederland tijdens warme zomers perfect toepassen,” aldus Jackeline.
Dagelijkse werkzaamheden
Jackeline is altijd met verschillende projecten bezig en ze doet dus veel verschillende dingen. Bij startende projecten is ze vooral bezig met literatuuronderzoek om te kijken wat er al over het onderwerp bekend is. Maar vaak is ze ook in de stal te vinden om allerlei data te verzamelen; wat wegen de dieren, hoeveel eten ze, wat is de spekdikte, etc. Uiteindelijk komt alles samen bij het uitvoerig analyseren van al die data om verbanden te achterhalen en de vertaalslag naar de praktijk te kunnen maken.
Duurzaamheid
Ze vindt het mooi om te zien dat de vakenssector ook duidelijk aan het verduurzamen is en dat ze daar met haar onderzoek een praktische bijdrage aan kan leveren. “Doordat we bijvoorbeeld precies achterhaald hebben wat de voeropname rondom het spenen moet zijn, kunnen we nu voorkomen dat er extra medicijnen nodig zijn.” Ook worden er volop successen geboekt met alternatieve eiwitbronnen, zoals vervanging van GMO-soja en het voorkomen van staartbijten, zodat varkens met lange staarten gehouden kunnen worden.
Korte en lange termijn
Voor de afdeling R&D is het belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen onderzoek voor de korte en lange termijn. Jackeline en haar collega’s houden daarom niet alleen scherp in de gaten wat er momenteel in de markt leeft, zoals Streptococcussuis-infecties bij biggen, maar ook waar het in de toekomst met de sector naartoe gaat, zoals de veranderende genetica, of consumentengedrag waar je op in moet spelen.
Ambitie
“Ik zit nu al ruim zes jaar bij De Heus. Dat is best lang, maar ik heb het enorm naar mijn zin.” Nog tijdens haar afstuderen kreeg ze een mooi aanbod van De Heus. Al snel bleek dat er een goede klik was en die klik is er na ruim zes jaar nog steeds. “Er heerst bij ons een enorm enthousiasme en de organisatie wil groeien. Wij krijgen hier volop de ruimte om daar onze eigen invulling aan te geven en dat past bij mij. Ik ben zelf ook erg ambitieus en houd ervan om in een team te werken, maar toch ook zelfstandig mijn gang te kunnen gaan. En met ons nieuwe onderzoekscentrum in Beuningen hebben we er zoveel mogelijkheden bij gekregen. Het is echt prachtig. Ik hoop er nog veel mooie onderzoeken uit te mogen voeren.”
Werken bij De Heus
Bekijk onze vacatures en vind de vacature die bij jou past!