Onze mensen

Piet Lamers - Conceptmanager Varkens

23 januari 2025
-
3 minuten

Van jongs af aan was Piet Lamers al geboeid door de varkenshouderij. Zijn vader was bedrijfsleider op een varkensproefbedrijf en heeft het enthousiasme voor varkens succesvol op Piet overgedragen. Inmiddels is Piet 33 jaar en werkt hij als conceptmanager bij De Heus. In zijn functie opereert hij in het centrum van de veranderende markt en probeert hij vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen.

komstbestendig bedrijf

Piet heeft een jaar geleden bewust voor De Heus als werkgever gekozen vanwege de vooruitstrevende visie op de varkenshouderij en de enorme kennis en kunde die er bij De Heus zit. Piet: “De Heus investeert volop in mensen, onderzoek, producten, fabrieken en ketens. Het is een koploper in de markt die ook van de gebaande paden durft af te wijken. Een kenmerkend voorbeeld vind ik de rol die De Heus heeft in de pluimveesector. Daar zit veel ketensamenwerking; van broederij tot en met de slachterij. Dit is uniek en resulteert in een waardevolle samenwerking voor alle partijen.”

Door vooruit te kijken en samen te werken brengen we vraag en aanbod bij elkaar.

Piet Lamers

Conceptmanager Varkens

Wat doet een conceptmanager?

Allerlei ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat de eisen die aan varkensvlees gesteld worden enorm zijn veranderd. Verschillende groepen stellen daarbij verschillende eisen. Consumenten hebben eisen, supermarkten hebben eisen, de overheid stelt eisen, slachterijen hebben eisen en varkenshouders hebben natuurlijk ook hun eisen. Het is een flinke puzzel om dit allemaal bij elkaar te brengen. En dat is precies waar Piet zich mee bezighoudt, naast zijn werk als varkensspecialist bij klanten. 

Vooruit kijken

 Als conceptmanager volgt Piet alle ontwikkelingen in de markt op de voet. “We proberen in te schatten in welke richting de markt zich gaat bewegen en welke eisen er op ons af gaan komen. Door vroegtijdig met ketenpartners om de tafel te gaan, kunnen we ervoor zorgen dat we aan alle wensen en eisen tegemoet kunnen komen en tegelijkertijd als keten een optimaal rendement behalen,” vertelt Piet.

 

Varken op z’n Best (VOB)

 Eén van de manieren om vraag en aanbod bij elkaar te brengen, is het werken in concepten. Daarbij worden er met verschillende ketenpartners afspraken gemaakt over waar het vlees aan moet voldoen. Eén van die concepten is Varken op z’n Best. Het is een samenwerking tussen de slachterij, voerleveranciers, varkenshouders en supermarkten. Piet is namens De Heus de sparringpartner voor varkenshouders en collega’s met vragen over het concept.

Eigen ondernemerschap geeft voldoening

Piet heeft het bij De Heus enorm naar zijn zin. Dit komt vooral doordat hij veel vrijheid krijgt om zijn functie in te vullen. Piet: “Je wordt gestimuleerd in eigen ondernemerschap en om verder te kijken dan de gebaande paden. Dat geeft mij de energie en bevestiging dat ik voor de juiste partij werk.” Op deze manier kan hij varkenshouders helpen goede technische en financiële resultaten te behalen door het elke dag een beetje beter te doen.