7 Belangrijke tips voor een succesvolle droogstand

Aukje Geurtsen

Product Manager Ruminants

03 februari 2025
-
4 minuten

De droogstand is een van de belangrijkste periodes in het leven van een melkkoe. Het vormt de basis voor een gezonde lactatie en speelt een cruciale rol bij het voorkomen van gezondheidsproblemen rondom het afkalven. Met de juiste aanpak kunnen melkveehouders problemen zoals (subklinische) melkziekte, verminderde voeropname en vruchtbaarheidsproblemen voorkomen. Hieronder delen we zeven praktische tips om de droogstand succesvol te maken.

1. Stem het rantsoen af op de behoeften van de koe

Het droogstandsrantsoen is van groot belang om koeien goed door deze fase te begeleiden. Zorg voor een uitgebalanceerd rantsoen dat rijk is aan magnesium en zwavel en beperkt is in kalium en fosfor. Analyseer elke kuil op mineralen en sporenelementen om de kation-anionbalans (KAB) te optimaliseren en metabole problemen te voorkomen.

Lees meer over mineralen, sporenelementen en de KAB

2. Stimuleer een constante voeropname

Een goede voeropname in de droogstand is cruciaal. Koeien die te weinig voer opnemen, lopen een groter risico op gezondheidsproblemen na het afkalven. Zorg voor smakelijk en goed gemengd voer dat gemakkelijk bereikbaar is en waarbij selectie wordt voorkomen. Streef naar een dagelijkse opname van minimaal 13 kilo droge stof.

3. Kies voor een brok met pensbestendige Choline

Pensbestendige choline speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van de levergezondheid. Door vetophoping in de lever te voorkomen, draagt het bij aan een betere energiebalans en fittere koeien. Door pensbestendige choline te voeren, wordt de lever beter ondersteund, blijven koeien fitter, produceren ze meer melk en herstellen ze sneller van gezondheidsproblemen. Gebruik pensbestendige choline, zoals in Fitbrok of Toplac, vanaf enkele weken voor het afkalven en gedurende de eerste weken daarna.

Lees meer over Fitbrok

4. Voorkom subklinische melkziekte

Subklinische melkziekte komt veel voor en kan onzichtbare schade aanrichten. Het verlaagt de weerstand van koeien en verhoogt de kans op problemen zoals mastitis en vruchtbaarheidsproblemen. Zorg voor voldoende magnesium en vitamine D om de calciumstofwisseling te ondersteunen. Beperk de hoeveelheid kalium en fosfor en zorg voor een lage KAB in de close up fase.

5. Zorg voor rust en comfort

Een rustige omgeving draagt bij aan minder stress en een betere gezondheid. Voorzie elke koe van een eigen ligplek en zorg voor schone en droge boxen. Koeien hebben baat bij een stressvrije omgeving, vooral in de laatste weken van de droogstand.

Vraag hier je gratis poster aan

We hebben een poster gemaakt waarop je de fysiologie van de melkkoe kunt zien. Er staat een heldere uitleg bij met de functies van de verschillende onderdelen. Wil je de poster zelf ontvangen, zodat je hem in de kantine, kantoor in de stal kunt ophangen? Vraag hem dan snel aan.

Vraag poster aan

6. Gebruik een calciumhoudende afkalfdrank

Direct na het afkalven heeft een koe extra calcium nodig om de verhoogde vraag te compenseren. Een calciumhoudende afkalfdrank ondersteunt het herstel van de calciumspiegel en helpt metabole problemen, zoals klinische melkziekte, te voorkomen.

7. Houd de conditie van de koeien onder controle

Voorkom dat koeien te vet de droogstand ingaan. Een Body Condition Score (BCS) van 3,0 tot 3,5 is ideaal. Koeien met een hogere BCS lopen meer risico op een diepe negatieve energiebalans en gezondheidsproblemen na het afkalven. Controleer de BCS al bij de koeien in de tweede helft van de lactatie zodat te vette koeien kunnen worden voorkomen.

De sleutel tot succes

Een succesvolle droogstand vraagt om aandacht voor detail en een gerichte aanpak. Van een uitgebalanceerd rantsoen en pensbestendige choline tot een rustige omgeving: elk aspect telt. Door de droogstand serieus aan te pakken, leg je een stevige basis voor gezonde koeien en een probleemloze lactatie.

Meer weten?

Meer weten? Neem contact op met je voerspecialist om te ontdekken hoe je de droogstand verder kunt optimaliseren en problemen kunt voorkomen.

Over de auteur

Aukje Geurtsen

Product Manager Ruminants