Reiniging
Een van de belangrijkste zaken van drinklijnen is het fysiek kunnen reinigen. Dit is belangrijk om de groei van een biofilm tegen te gaan, maar ook om na een behandeling (vaccinatie, medicijnen, additieven etc.) de restproducten te kunnen verwijderen. Met name producten op basis van glucose hebben een groot risico op bacteriegroei in de drinklijn.
Fysiek reinigen drinklijnen
In de praktijk blijkt dat er eigenlijk alleen voldoende gereinigd wordt wanneer dat op een eenvoudige manier gedaan kan worden. Je kunt het beste regelmatig fysiek de waterleiding doorspoelen. Daarmee is het werk voor wel 80-90% gedaan.
Houd bij het reinigen rekening met het volgende:
- De aanvoercapaciteit moet voldoende zijn
- Het drinkwatersysteem moet gespoeld kunnen worden. Bij drukregelaars
- kan dat meestal wel, bij vlotterbakken is dat een stuk lastiger
- Goede afvoer van het vuile water
Meten van de aanvoercapaciteit
De aanvoercapaciteit naar de stal moet gemeten worden na het waterbord. Dit kan eenvoudig gemeten worden door een emmer van 20 liter te pakken en bij te houden hoelang het duurt voordat deze gevuld is. De benodigde capaciteit is afhankelijk van de stal.
Als de aanvoercapaciteit niet voldoende is, kan dat gevolgen hebben:
- Het kan te lang duren voordat alle drinklijnen goed gevuld zijn. Het mag maximaal 10 - 15 minuten duren voordat er overal weer water is
- Vaccinaties kunnen niet goed worden uitgevoerd, omdat het te lang duurt voordat alle dieren het vaccin binnen krijgen
- Het spoelen wordt niet goed uitgevoerd, doordat er te weinig water door de drinklijnen stroomt (geen spoeleffect)
Oorzaken van onvoldoende aanvoercapacaciteit zijn:
- De aanvoerpomp heeft te weinig opbrengstcapaciteit. Het gaat om het aantal m³ per uur en niet alleen om de druk
- Vervuilde filters (let ook op het filter in de drukregelaar)
- Een drukregelaar die niet goed afgesteld is
- Waterbord in de voorruimte met een te lage capaciteit. Drukregelaars, watermeters en doseerapparaten reduceren de capaciteit. Houd hier rekening mee
Handmatig spoelen of automatisch spoelen?
Het is aan te raden om regelmatig de drinklijnen door te spoelen. Dit kan prima handmatig, maar het vereist wel discipline om dit te doen. Het is vooral belangrijk om de stukken waar het water minder hard stroomt goed schoon te houden. Er zijn ook automatische spoelsystemen op de markt. De nieuwste spoelsystemen hebben ook de mogelijkheid om temperatuur- of vuilsensoren te plaatsen, zodat het proces volautomatisch kan worden uitgevoerd. Deze spoelcomputers hebben ook de mogelijkheid om de alle drinklijnen in een keer vol te zetten. Dit is voor bijvoorbeeld vaccinatie een goede aanvulling om het vaccin overal in de stal tegelijkertijd beschikbaar te hebben. Neem voor vragen contact op met de specialist van De Heus.
Meer weten?
Wil je meer weten over waterkwaliteit? Neem dan contact op met een van onze vleespluimveespecialisten of legpluimveespecialisten.
Over de auteur
Mark Rouwenhorst
Specialist legpluimvee