Een inspirerend herstelproject: Araguai biodiversiteitscorridor in Brazilië
Het verwerven winnen van grondstoffen uit duurzame bronnen draagt bij aan de bescherming van natuurlijke ecosystemen en biodiversiteit. Om het wereldwijde natuurbehoud te ondersteunen, is De Heus een langdurige partner van de Black Jaguar Foundation. Deze non-profitorganisatie werd in 2009 opgericht door Ben Valks en zet zich in voor natuurherstel langs de oevers van de Araguaia-rivier. Deze rivier verbindt het Amazone-regenwoud met de Cerrado-savanne, twee van 'de belangrijkste ecosystemen ter wereld.

Door op grote schaal diverse inheemse bomen te planten, ontstaat de Araguaia Biodiversity Corridor, een vitale slagader voor duizenden inheemse boom- en diersoorten die in de twee ecosystemen leven. De betrokkenheid van lokale boeren is onmisbaar bij dit project, niet alleen omdat hun land grenst aan de Araguaia-rivier, maar ook omdat hun landbouwactiviteiten direct afhankelijk zijn van de rivier, zijn ecosystemen en hun ecologische functies. Bovendien is de corridor van cruciaal belang voor de boeren, vanwege het water en de bodem, en vanwege de wettelijke vereisten.
Verbintenis op lange termijn
De Heus ondersteunt het project op de lange termijn door de ontwikkeling en het onderhoud van een grootschalige boomkwekerij, waar jaarlijks 500.000 inheemse bomen worden gekweekt. Daarnaast helpt De Heus bij het opzetten van een initiatief voor het verzamelen van zaden en het organiseren van trainingen voor de gemeenschap om bosbranden te voorkomen en te bestrijden. De voortdurende steun wordt ook gebruikt om de aanplant van honderdduizenden inheemse bomen in de Araguaia Biodiversity Corridor in de komende jaren mogelijk te maken.
De eerste 1.000 hectare land die we herstellen, zijn belangrijk omdat het grondeigenaren vertrouwen geeft. Een langdurige samenwerking met een wereldwijd agribedrijf als De Heus helpt daar ook bij, geeft Ben Valks aan.
Stap-voor-stap aanpak
De stapsgewijze aanpak van de Black Jaguar Foundation helpt om in contact te komen met boeren. De Black Jaguar Foundation kiest bewust voor een zorgvuldige aanpak, waarbij kwaliteit voor kwantiteit gaat. "Het is beter om een klein gebied met goede resultaten te hebben dan een groter gebied met slechte resultaten", legt Ben uit. "Tegen het einde van 2024 zullen we 2 miljoen bomen hebben geplant met een overlevingskans van 90%. Onze focus ligt op kwaliteit, langetermijnvisie en uiteindelijk opschaling.
Specialistische kennis en ervaring
Boeren zijn wettelijk verplicht om zowel inheems bos te behouden als ontboste gebieden op hun land te herstellen, maar ze kunnen het niet alleen. De Black Jaguar Foundation voorziet in deze essentiële behoeften. Ben legt verder uit: "Er is veel vaardigheid en ervaring voor nodig. Je moet weten welke inheemse bomen je moet planten, waar en wanneer je ze moet planten, in welke mix en hoe je ze moet onderhouden. Het herplanten van inheemse bomen en het herstellen van de biodiversiteit zijn heel anders dan monocultuurlandbouw zoals soja en maïs. Veel boeren willen het milieu en lokale ecosystemen met inheemse biodiversiteit behouden, maar hebben de kennis en expertise niet." Aan het eind van de dag is een boerderij een bedrijf dat moet produceren en een restauratiepartner moet daar rekening mee houden.

Juridische voordelen
Veel mensen buiten Brazilië zijn niet bekend met de Braziliaanse boswet, die van elke landeigenaar op het platteland vereist dat een deel van zijn land wordt behouden voor de natuur. Hier speelt de Black Jaguar Foundation een belangrijke rol. Het project draagt niet alleen bij aan het behoud van bodem- en waterkwaliteit voor de landbouw, maar helpt boeren ook om te voldoen aan wettelijke verplichtingen.
Productie en conservering
Het is belangrijk dat het publiek het belang van projecten als deze begrijpt en zich ermee verbindt. Ook Braziliaanse en Europese politici moeten zich bewust zijn van herstelinitiatieven en zowel duurzame landbouw als natuurbehoud stimuleren.
Daarnaast helpt een breder besef van de inspanningen van boeren voor natuurbehoud om hun vaak onterecht aangetaste imago te herstellen. "Producenten worden nog te vaak gezien als degenen die de natuur vernietigen," zegt Ben. "Maar in de regio waar de Black Jaguar Foundation actief is, zetten landeigenaren zich juist in voor het behoud van lokale ecosystemen. Wanneer mensen met eigen ogen zien wat we doen, verandert hun perceptie. Dit project bewijst dat landbouwproductie en natuurbehoud hand in hand kunnen gaan."