Groei als economische parameter bij vleesvarkens

Robin van den Berk

Nutritionist brijvoer

08 oktober 2024
-
3 minuten

Op een vleesvarkensbedrijf wordt gekeken naar diverse kengetallen en daarbij kunnen details van grote invloed zijn op het bedrijfsresultaat. Eén van deze kengetallen is de groei per dier per dag. Hoe hoger de groei van een vleesvarken, hoe meer vlees per plaats kan worden geproduceerd. Daarmee speelt het een belangrijke rol in de economie van een vleesvarkensbedrijf. De optimale groei is echter per bedrijf verschillend.

Laat het door ons berekenen

Hogere groei door meer aminozuren

Uit recent onderzoek van De Heus komt naar voren dat we de groei onder andere kunnen verhogen door meer aminozuren aan te bieden aan vleesvarkens. In alle fases in het vleesvarkenstraject werd gemeten dat de varkens harder gaan groeien wanneer we de aminozuren in het voer verhogen. Het effect is het grootst in de startfase en neemt geleidelijk af wanneer de varkens ouder worden (zie figuur 1).

 

Luxer voeren in de startfase meest efficiënt

Aminozuren zijn geen goedkope grondstoffen en daarom is het belangrijk om te kijken wat het effect van de toevoeging op voerkosten is. Het blijkt dat het, economisch gezien, het meest interessant is om in de startfase luxer te voeren. In de tussenfase en finale fase nemen de voerkosten per kilogram groei namelijk toe in plaats van af (zie figuur 2).

Maximalisatie van groei over het hele traject vaak interessant

Ondanks dat de voerprijs per 100 kilogram wat hoger ligt wanneer je investeert in extra nutriënten, is het in de meeste gevallen toch het meest interessant om de groei ook in de tussenfase en de finale fase te maximaliseren. De omzetsnelheid op het bedrijf neemt daardoor namelijk toe, waardoor er per vierkante meter meer vlees geproduceerd kan worden.

Investeren in extra nutriënten is meestal zeer interessant

Rinus Veldhorst

Productmanager vleesvarkens

Hogere groei met onbeperkt voeren

Naast het soort voer dat de varkens krijgen, is ook de hoeveelheid bepalend. Uit eerder onderzoek van De Heus is gebleken dat onbeperkt gevoerde varkens een hogere groei met een lagere  voerconversie kunnen realiseren dan beperkt gevoerde dieren. Hierbij is het wel belangrijk dat de
dieren een goede gezondheid hebben. 

Analyse kengetallen

Een analyse van de kengetallen laat zien dat groeicijfers nog altijd toenemen. De gecorrigeerde groei van vleesvarkens is in de afgelopen vijf jaar zo’n 10% gestegen, van 829 gram per dag in 2018 naar 915 gram per dag in 2023. De voederconversie daalde daarentegen slechts licht, uiteraard spelen gestegen aflevergewichten hierin wel een rol. Dit betekent dat de extra groei met name verklaard kan worden door een hogere voeropname. 

Over de hele linie valt dan ook op dat de voeropnames zijn gestegen. Daarnaast hebben de meeste bedrijven met meer dan 1.000 gram groei per dag een voeropname van 2,30 kilogram per dag of hoger. Om een hoge groei te kunnen realiseren moeten de varkens dus in staat zijn om een grote hoeveelheid voer op te nemen.


De kengetallen laten zien dat de gemidelde groei per dag
sinds 2018 10% gestegen is naar 915 gram in 2023.

 

Bron: AgroVision

Wanneer sturen op andere kengetallen?

Vaak is maximalisatie van groei de beste keus. Er zijn factoren waardoor het voordeliger
kan zijn om op andere kengetallen te sturen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer er een beperkte aanvoer van biggen is, of wanneer de aflevergewichten hoog zijn. In die gevallen kan een hogere groei niet altijd volledig worden benut. Daarnaast resulteert een hogere groei in meer afgeleverde dieren en dus ook vaak tot meer mestproductie per plaats. Wanneer dit niet past binnen het bedrijf kan dat ook een reden zijn om voor een andere strategie te kiezen.

 

Benieuwd wat het beste bij jouw bedrijf past?

De vleesvarkensspecialisten van De Heus kunnen je met een reken- en GPS-model helpen
bij het bepalen van de optimale groei op jouw bedrijf.

Vraag een voorbeeldberekening aan

Meer weten over ons assortiment vleesvarkensvoer?

Onze verkoopleider Antoine Dijkhoff kan je er van alles over vertellen. Stuur gerust een e-mail.

Of bel Antoine op 06-26148102

Antoine Dijkhoff

Verkoopleider Varkens

Over de auteur

Robin van den Berk

Nutritionist brijvoer