Op je gemak vleesvarkens controleren

Robin van den Berk

Nutritionist brijvoer

09 oktober 2024
-
3 minuten

Wanneer je vleesvarkens houdt, dan is het uiteraard je doel om dat zo zorgeloos mogelijk te doen. Toch is dat nog niet zo simpel. Bij De Heus zijn we elke dag bezig om ervoor te zorgen dat onze klanten dit doel om kunnen zetten naar werkelijkheid. Maar om daadwerkelijk zorgeloos vleesvarkens te kunnen houden, moet je wel op behoorlijk wat zaken alert zijn. Wij hebben de belangrijkste op een rijtje gezet.

Het begint met premium biggen

Als vleesvarkenshouder begint alles met goede biggen. Daar heb je als echter vaak maar beperkt invloed op. Bij onze zeugenhouders zijn we volop bezig met het grootbrengen van kwaliteitsbiggen. Dit begint met een vitaal, zwaar geboren big, die voldoende biest opneemt, goed groeit en zonder verteringsstoornissen de 25 kilo bereikt. Op ons onderzoeksbedrijf de Elsenpas hebben we biggen van geboorte tot aan de slacht gevolgd en daar blijken de zwaarste biggen ook het hardste te groeien (figuur 1). Wanneer er met de gezondheid toch iets niet helemaal in orde is, dan hebben wij de Bedrijfs-scan vleesvarkens om samen voercurves, de hygiëne en het klimaat te controleren, of samen met onze varkensdierenarts systematisch gezondheidszaken te checken en zo de nodige veranderingen door te voeren.

 

Vijfsterrenhotel bij ontvangst

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar wanneer je biggen ontvangt, dan moeten deze als het ware in een vijfsterrenhotel terechtkomen. Zorg er allereerst voor dat alles gereinigd en ontsmet is. Daarna moeten de hokken droog en warm zijn en moet er voldoende voer en water aanwezig zijn. Wanneer de biggen goed ontvangen zijn, begint het echte werk.

Eerste weken na opleg zijn cruciaal

De eerste weken na opleg gebeurt er heel veel voor een big. Daarom is een goede aansluiting van het startvoer op het biggenvoer belangrijk. Daarmee kun je bijvoorbeeld te dunne mest, of slecht vreten in de eerste weken voorkomen. Wanneer biggen in de opfok een streptokokkeninfectie hebben opgelopen, kunnen er soms in de eerste weken na opleg alsnog biggen uitvallen door hartklepontsteking. Door ander voer te geven, of gebruik te maken van additieven zoals zuren, kun je de darmgezondheid ondersteunen.

Darmgezondheid is belangrijk

Gezondheidsproblemen die zich soms aandienen, kunnen te maken hebben met darmgezondheid. Denk bijvoorbeeld aan maagzweren, waar behalve het vermijden van stressvolle omstandigheden en ziekten, ook voldoende aanbod van structuur in het voer noodzakelijk is voor een goede darmgezondheid. In verband hiermee passen wij standaard onze unieke Matrix-wals technologie toe.

Lees meer over Matrix-wals-technologie

Goed beenwerk bij opleg

Goed beenwerk bij opleg is essentieel, zodat er in de eerste weken, waarin de groei flink stijgt, geen problemen optreden. In de biggen-opfok, maar ook daarna, is naast vitamine-D een goede calcium- en fosforvoorziening cruciaal. Om voldoende fosfor beschikbaar te hebben uit de grondstoffen is fytase een belangrijke toevoeging. Wij investeren in goede installaties en controle voor de juiste toepassing.

Elk probleem heeft zijn eigen aandachtspunten

Gedurende de ronde kunnen diverse problemen voor ongemak zorgen. Bij longproblemen is bijvoorbeeld een goed klimaat en vaccinatiebeleid essentieel. Wanneer varkens ongewenst gedrag vertonen is het belangrijk om goed te kijken naar de algemene gezondheid, de darmgezondheid, het silomanagement, het nutriëntaanbod en afleidingsmateriaal. Het verstrekken van extra luzerne of wroetmix kan dan effectief zijn.

Wanneer het lukt om de ronde mooi af te sluiten, zorgt dit niet alleen voor werkplezier en voldoening, maar hoogstwaarschijnlijk ook voor een mooi economisch resultaat.

Rinus Veldhorst

productmanager vleesvarkens

Juiste voersamenstelling

Andere problemen zoals prolapsen en oplopers worden veelal door andere factoren veroorzaakt. Denk daarbij aan een tijdelijk extra hoge voeropname bij individuele dieren na het doormaken van ziekte (bijvoorbeeld longaandoeningen of na een Lawsonia- (=PIA-) infectie). Ook na zeer warme dagen of indien drinkwater of voer om enige reden tijdelijk niet beschikbaar is, zie je nadien een inhaaleffect op water- en/ of voeropname. Bij brijvoer is het belangrijk om gisting tegen te gaan. Door een juiste voersamenstelling proberen we tijdens al deze omstandigheden de negatieve effecten hiervan zo klein mogelijk te houden.

Poster: Gezonde vleesvarkens presteren beter

Het lijkt zo van zelfsprekend; voor een goed resultaat moeten vleesvarkens hard groeien. En daar moet het voer voor zorgen. Maar wanneer vleesvarkens niet fit zijn, dan kunnen ze nutriënten niet optimaal omzetten in groei en bovendien gebruiken ze energie om wel fit te worden. Het is dus zaak om je vleesvarkens gezond te houden. Op deze poster kun je precies zien hoe het werkt en wat belangrijk is.


Ja, ik wil de gratis poster

Gezamenlijke naar het einde van de ronde

De doelstelling is dat alle vleesvarkens gezamenlijk het einde van de ronde bereiken. Voldoende aminozuren en energie zijn onder andere belangrijk om achterblijvers te voorkomen. Met ons GPS-programma kunnen we de juiste hoeveelheid nauwkeurig berekenen. Tot slot moet je er ook voor zorgen dat de dieren de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen krijgen. Wij gebruiken daarom bij verschillende fases verschillende grondstoffen, waardoor de beschikbaarheid perfect aansluit bij de behoefte. Wanneer het dan lukt om de ronde mooi af te sluiten, zorgt dit niet alleen voor werkplezier en voldoening, maar ook hoogstwaarschijnlijk voor een mooi economisch resultaat.

Wil je meer weten over ons assortiment vleesvarkensvoer?

Antoine kan je er alles over vertellen!

Stuur een mail Of bel Antoine op 06-26148102

Antoine Dijkhoff

Verkoopleider Varkens

Over de auteur

Robin van den Berk

Nutritionist brijvoer