Zo helpt ons onderzoek jou als vleesvarkenshouder

Rinus Veldhorst

Productmanager varkens

08 oktober 2024
-
4 minuten

Om zorgeloos vleesvarkens te kunnen houden, moet je veel onderdelen op orde hebben op je bedrijf. Om te weten waar je je op moet focussen, is kennis nodig. En dat is precies waar we bij De Heus dagelijks mee bezig zijn. Het vergroten van kennis. Ons eigen onderzoek speelt daarbij een cruciale rol. Continue zijn we bezig om kennis te vergaren om deze om te zetten in verbeteringen en oplossingen voor onze klanten, zodat zij nog betere economische resultaten kunnen behalen.

De hele wereld als informatiebron voor praktische oplossingen

De Heus is wereldwijd actief en dat brengt heel veel voordelen met zich mee. Vooral op het gebied van kennis en informatie. We hebben daardoor namelijk toegang tot enorm veel verschillende informatiebronnen, niet alleen van klanten, maar ook van onderzoeksinstellingen. Op ons hoofdkantoor in Ede verzamelen we al die informatie en proberen we deze om te zetten in verbeteringen en praktische oplossingen.

Informatie van instellingen en klanten

In heel veel landen waar we actief zijn is het niveau van de varkenshouderij van een totaal andere orde als in Nederland. Toch kunnen we hier ook goede informatie vandaan halen. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende landen waar we veel ervaring hebben met het houden van varkens onder warme omstandigheden, of denk bijvoorbeeld aan de inzet van grondstoffen die in West-Europa minder bekend zijn. Een deel van deze kennis en informatie kunnen we direct toepassen in onze voeders en bij onze klanten. Soms moeten we de informatie echter nog vertalen naar de Nederlandse en Belgische situatie. 

Zorgeloos topresultaten behalen

Voor Top-resultaten is een goede opstart van groot belang. De voeropname moet goed zijn door een soepele voerovergang, vervolgens
moet het aanbod van lysine en EW voldoende hoog zijn om ook in de startfase de groei te benutten. Dit heeft als gevolg dat er aan het
einde minder onderhoudsvoer nodig is. 

Het doel van alle praktijkonderzoeken die we doen, is de vertaling naar ons vleesvarkensassortiment. Zo zorgen we ervoor
dat onze klanten zorgeloos topresultaten kunnen behalen.

Fundamenteel onderzoek op ons eigen onderzoekscentrum

In Beuningen hebben we als De Heus ons eigen onderzoekscentrum voor varkensvoer; SNC De Elsenpas. Op dit Swine Nutrition Center doen we fundamenteel onderzoek bij vleesvarkens, zeugen en biggen. Zo doen we daar bijvoorbeeld onderzoek naar de aminozuurbehoeftes van vleesvarkens. We doen dit op ons eigen onderzoekscentrum, omdat dit soort onderzoek zo detaillistisch is, dat het op een regulier praktijkbedrijf eigenlijk niet uit te voeren is. 

Onderzoek op reguliere varkensbedrijven

Om zeker te weten dat onze kennis optimaal gebruikt kan worden door onze Nederlandse en Belgische varkenshouders, doen we ook veel onderzoek in praktijkstallen. Dit zijn stallen van reguliere varkensbedrijven die wat betreft hokuitvoering en arbeid vergelijkbaar zijn met stallen van andere klanten. We houden daar alle gegevens nauwkeurig bij en wegen de varkens volgens vaste protocollen. Op deze manier kunnen we hele goede assortiments- en conceptproeven doen die perfect aansluiten bij de behoeftes van onze varkenshouders. 

We doen assortiments- en conceptproeven die perfect aansluiten bij de behoeftes van onze varkenshouders.

Robin van den Berk

Nutritionist brijvoer

Welke proeven doen we op praktijkbedrijven?

De proeven die we uitvoeren op praktijkbedrijven zijn heel divers. Zo hebben we recent meerdere proeven uitgevoerd met verschillende energie- en aminozuurpatronen. Dit doen we om precies te achterhalen met welk aanbod van nutriënten de varkens het meest efficiënte groeien (Zie figuur 1). 

Daarnaast doen we praktijkproeven met betrekking tot grondstoffen. We hebben bijvoorbeeld veel ervaring opgedaan met het voeren van varkens zonder gebruik te maken van soja en met maximale inzet van circulaire producten. We verwachten namelijk dat daar in de toekomst, als gevolg van wetgeving, meer aandacht voor zal zijn. We hebben daarbij niet alleen gekeken naar groei en voerconversie, maar ook naar het zorgeloos varkens houden en naar de reductie van mest.

Zo zorgen we voor betrouwbare praktijkproeven

We realiseren ons als geen ander dat de praktijk weerbarstig is bij het doen van proeven. Er liggen allerlei factoren op de loer die de proeven kunnen beïnvloeden en daarmee het onderzoeksresultaat kunnen verstoren. Op de praktijkbedrijven waar we onderzoek doen, letten we daarom extra goed op de gezondheidsstatus van de binnenkomende biggen. In sommige gevallen gebruiken we om die reden een extra enting om te zorgen dat gezondheidseffecten de proef zo min mogelijk beïnvloeden. 

Ontvangst van de biggen

Biggen worden ontvangen voor een nieuwe praktijkproef. De biggen worden geselecteerd op basis van het onderzoek wat uitgevoerd wordt. Hierbij valt te denken aan genetica, sekse en gezondheidsstatus. 

 

 

 

Indelen in groepen

Afhankelijk van de praktijkstal en het onderzoek maken we een indeling van de groepen verdeeld over de stal om omgevingsfactoren zoveel mogelijk uit te sluiten. 

 

 

 

 

Meten is weten

Goed onderzoek begint bij het meten van allerlei
zaken. Op onze onderzoeksbedrijven worden de
varkens op vast momenten gewogen.

 

 

 

 

Voldoende schoon drinkwater

Naast een goede proefopzet slaagt een proef alleen als alle omstandigheden optimaal zijn. Hierbij maken details het verschil, zo is bijvoorbeeld waterkwaliteit van groot belang.

 

 

 

 

Investeren in kennis is investeren in de toekomst

Voor de varkenshouderij is het een turbulente tijd. Er is veel aan het veranderen. Maar veranderingen brengen ook nieuwe kansen met zich mee. De Heus is heel bewust continue op zoek naar die nieuwe kansen en mogelijkheden. Ons wereldwijde netwerk en ons eigen onderzoek, zowel fundamenteel- als praktijkonderzoek, zijn daarbij van wezenlijk belang. We blijven daarom onophoudelijk investeren in het vergroten van onze kennis om op die manier onze klanten optimaal te blijven ondersteunen bij het behalen van goede economische resultaten.

Onderzoek naar het belang van vezels

De laatste jaren hebben we veel onderzoek gedaan naar de toepassing van vezels in onze varkensvoeders. Dit als ondersteuning van gezondheid van varkens, hier is de Matrix-wals- technologie (MWT) uit ontstaan. 

 

 

Meer over Matrix-wals-technologie

Voermanagement en gezondheid

Naast voerproeven gebruiken we de praktijkstallen ook om toepassingen te ontwikkelen op het gebied van voermanagement en gezondheid.

 

 

 

 

Over de auteur

Rinus Veldhorst

Productmanager varkens

Wil je meer informatie? Dan kun je Rinus bellen (06 - 524 959 54), of gewoon een mailtje sturen.