Houd je leghennen gezond
De lever speelt een centrale rol in het lichaam van leghennen en is bij veel processen betrokken. Kleine stressfactoren kunnen daardoor grote effecten hebben op de gezondheid van de lever en uiteindelijk op de gezondheid en productieresultaten van de hen. Leververvetting is hier een voorbeeld van. Als de lever het vet niet goed verwerkt en/of afvoert, kan het zich ophopen in de levercellen waardoor de lever niet goed meer kan functioneren.

De lever heeft een centrale rol
In het lichaam van een leghen is de lever onder andere belangrijk voor:
- het metabolisme van nutriënten
- de eiproductie
- het aanmaken van gal
- de opslag van vitamines en mineralen
- het immuunsysteem
- het filteren van afvalstoffen
Verschijnselen leververvetting zijn moeilijk te beoordelen
Aan de buitenkant van een leghen zijn de symptomen van leververvetting moeilijk waar te nemen. Belangrijke externe signalen zijn een bleke kam, tegenvallende productie en een verhoogde voederconversie.
Tijdens een sectie zijn deze signalen de beste voorspellers van leververvetting:
- de kleur van de lever (zie tabel: Score leverkleur)
- het formaat van de lever
- de hoeveelheid vet in de buikholte
De structuur en scherpte van de lever kunnen zeker iets zeggen over de kwaliteit van de lever en of deze ondersteuning nodig heeft. Maar deze parameters zeggen niet uitsluitend iets over een mindere kwaliteit lever het resultaat is van leververvetting. Een slechte structuur en scherpte kan namelijk ook het resultaat zijn van waterophoping, ontstekingen in het lichaam, of zelfs bloedarmoede.
Tabel: Score leverkleur
Stel de diagnose via een kleurenkaart
De kleur van de lever is de beste voorspeller van leververvetting. De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft een kleurenkaart ontwikkeld, welke goed gebruikt kan worden bij de beoordeling van leververvetting. De kleur van de lever geeft via deze beoordeling aan of het nodig is om te behandelen of om te testen. In het geval van testen kan leververvetting definitief worden onderzocht door het vetgehalte van de lever te bepalen via triglyceride (TG) analyse.
Hoe kan levervetting voorkomen worden?
Het TopFit assortiment is afgestemd om zo goed mogelijk aan te sluiten op de behoefte van de leghen tijdens de verschillende productiefasen. Er wordt onder andere rekening gehouden met een correcte balans tussen energie en eiwit en het toevoegen van voldoende vitamines en andere microcomponenten die de lever ondersteunen. Tijdens de opstartfase is het belangrijk om te focussen op het stimuleren van de voer- en nutriëntopname. In de kritische periodes kan ervoor gekozen worden om de hennen te ondersteunen met een extra toevoeging van choline chloride of de DHS Leverstimulansmix.
Hoe versnel je het herstel van levervetting?
De lever kan op eigen kracht herstellen van leververvetting. Om dit proces te ondersteunen en te versnellen kan een toevoeging van Leverstimulansmix aan het voer helpen. Deze mix bevat alle belangrijke (pro)vitaminen en spoorelementen die het vetzuurmetabolisme van de lever optimaal ondersteunen. Hierdoor is de lever weer in staat om de opgeslagen vetten te mobiliseren en te transporteren door het lichaam.
Overzicht van de meest voorkomende oorzaken en gevolgen van leververvetting in pluimvee
Metabole status | Negatieve nutriënbalans | Positieve nutriënbalans |
Kritische fase | 20 - 30 weken leeftijd | Opstart van productie |
> 50 weken leeftijd | Latere productie |
Veroorzaakt door |
|
|
Kan ook voorkomen door |
|
Voor verdere informatie of het maken van een plan van aanpak om leververvetting in het legkoppel tegen te gaan, kunt u contact opnemen met één van onze specialisten.
Over de auteur

Emma Beijer
Productmanager Legpluimvee
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met me op.