Voorjaarsinstellingen klimaatcomputer
In het vroege voorjaar kan de temperatuur behoorlijk schommelen. ’s Nachts kan het flink afkoelen, maar overdag kunnen de temperaturen al behoorlijk oplopen. Om een comfortabel klimaat in de stal te behouden is het belangrijk om de instellingen van de klimaatcomputer te controleren en eventueel aan te passen.
Voorzichtig met koude lucht
Normaal gesproken is de ventilatie in de stal afhankelijk van de binnentemperatuur. Dat betekent dat wanneer het in de stal iets warmer wordt, de klimaatcomputer probeert de staltemperatuur met buitenlucht terug te brengen naar de ingestelde waarde. In warme seizoenen is dat geen probleem, omdat dit gebeurt met warme tot redelijk warme buitenlucht. In koude seizoenen kan dit echter gevaar opleveren door tocht, omdat de buitenlucht behoorlijk koud kan zijn. Bij leghennen kan dit leiden tot ziekte en uitval door bijvoorbeeld E. coli.
Koude lucht doseren
In de ochtend levert het grote temperatuurverschil niet zoveel problemen op. Wanneer het ’s nachts koud is geweest warmt de buitenlucht in de ochtend op. De stal is dan nog koud en het duurt dan altijd even voordat het binnen ook warmer wordt. De buitenlucht is tegen die tijd al wat opgewarmd, waardoor ventilatie met de opgewarmde buitenlucht geen problemen oplevert.
’s Avonds is dat anders. Wanneer de buitentemperatuur weer omlaag gaat, duurt het ook even voordat de temperatuur in de stal omlaag gaat. Dit kan betekenen dat de klimaatcomputer probeert af te koelen met de reeds afgekoelde koude buitenlucht. Het afkoelen met koude lucht is dan wel effectief, want de staltemperatuur gaat snel naar beneden, maar er is wel veel kans op tocht. Deze koude lucht moet daarom worden gedoseerd, zodat er niet te snel te veel lucht binnenkomt.
Normale instellingen klimaatcomputer
Normaal gesproken zijn dit de instellingen van de computer.
- Maximum ventilatie 100%
- Bandbreedte 4°C
- Streefwaarde 20°C
In het vroege voorjaar moet je vooral heel voorzichtig zijn met de ingestelde maximale ventilatie, zodat er geen tocht met koude lucht kan optreden. Er zijn er drie mogelijkheden:
1. Verlengen van de bandbreedte
Door het verlengen van de bandbreedte moet de temperatuur meer stijgen voordat de ventilatie naar zijn maximum gaat. Tijdens koude periodes moet het dan binnen extra warm worden voordat er koude lucht de stal in gaat. Dit heeft tot gevolg dat er een comfortabeler en stabieler stalklimaat heerst.
Door het verlengen van de bandbreedte van 4°C naar 6°C zakt de werkelijke ventilatie bij 22°C terug naar 40%.
2. Verlagen van de maximale ventilatie
Door de maximale ventilatie te verlagen gaat bij een stijging van de staltemperatuur de ventilatie geleidelijker omhoog naar een minder hoge waarde. Dit heeft tot gevolg dat er minder koude lucht in de stal komt en heeft een comfortabeler stalklimaat tot gevolg.
Door het verlagen van de maximum ventilatie tot 60% bij 24°C wordt de werkelijke ventilatie bij 22°C 35%.
3. Verhogen van de ingestelde (streef-) temperatuur
Door het verhogen van de ingestelde temperatuur moet het warmer worden voordat de ventilatie omhoog gaat. Dit betekent dat er minder snel koude lucht de stal in komt. Toch is het wel oppassen met deze oplossing, want het probleem wordt alleen wat verschoven. Wanneer het warmer wordt in de stal treedt het probleem van te veel koude lucht toch weer op.
Door het verhogen van streeftemperatuur van 20°C naar 21°C zakt de werkelijke ventilatie bij 22°C terug naar 33%.
Buitentemperatuurvoeler
Verschillende stalsystemen kunnen zelf rekening houden met de grote verschillen in buitentemperatuur op voorwaarde dat ze een buitentemperatuurvoeler hebben.
Klimaatcheck aanvragen?
Wil je dat een specialist van De Heus langkomt om samen met je de instellingen van de klimaatcomputer te controleren? Vraag dan vrijblijvend de klimaatcheck aan.
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuws uit de legpluimveesector?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Meer info over de voorjaarsinstellingen?
Neem dan contact op met een specialistOver de auteur
John van Helden
Klimaatspecialist Pluimvee
Wil je klimaatadvies op maat? Bel of mail me dan.