Brijvoer, kliekjes voor varkens

30 augustus 2020
-
2 minuten

Net als mensen zijn varkens ‘alles eters’. Het is dan ook niet gek dat varkens restproducten, die overblijven bij de productie van voedingsmiddelen, te eten krijgen. Zo begint een mooi stukje duurzaam ondernemen bij onze eigen voeding. Want waar zou al ons restvoedsel heen moeten zonder varkens? Hoog tijd om wat meer achtergrondinformatie over het ontstaan van deze kliekjes te delen.

Brijvoer is het mengsel van mengvoer, vaste en vloeibare bijproducten en water. Deze bijproducten zijn onder andere de restanten die overblijven bij de productie van voedingsmiddelen. Het mengsel wordt op de veehouderij aangemaakt en daarna aan de varkens gegeven.

Om bijproducten te kunnen voeren moeten varkenshouders goed geïnformeerd zijn over de bijproductenmarkt, kennis hebben van de bijproducten, inzicht hebben op de voedingswaarden en beschikken over rantsoenen op maat. Gezien het samenstellen van de juiste rantsoenen aardig wat kennis vergt worden door varkenshouders hiervoor brijvoerspecialisten in gezet. Bij De Heus hebben we hiervoor een team specialisten, genaamd het Brijteam. Zij hebben geen zakelijke belangen met leveranciers van bijproducten, het Brijteam is daardoor onafhankelijk. De belangrijkste taken van de specialisten van het Brijteam zijn het maken van rantsoenberekeningen en het adviseren van varkenshouders. Want met de juiste rantsoensamenstelling krijgen varkens alle voedingsstoffen die zij nodig hebben in de juiste verhouding.

ALLES OVER BRIJVOER

Voorgebakken friet, lekkere snack voor varkens

Friet is bij consumenten nog steeds populair. Daarom is de consumptie groot en komen er veel bijproducten vrij waaronder voorgebakken friet dat heel geschikt is voor de varkenshouderij. Dit bijproduct ontstaat bij het opstarten en beëindigen van de productie van voorgebakken friet, bij het sorteren op vorm en kleur en bij productiestoringen.

Brijvoereigenschappen voorgebakken friet

  • Het hele jaar goed verkrijgbaar
  • Energierijk
  • Smaak bevorderend, vlotte opname door varkens
  • Verhoogt de stabiliteit en homogeniteit van de brij en het voormengsel

Kaaswei, gezonde kost voor varkens

Kaas- of perswei is een bijproduct van de kaasmakerij. De vloeistof die na het kaas maken overblijft is wei en bevat onder andere eiwit, suiker en mineralen. Goede kaaswei is een aantrekkelijk product dat positief is voor de gezondheid van de varkens mede dankzij de makkelijk verteerbare (melk)eiwitten, vet en smakelijke zuren.

Brijvoereigenschappen wei

  • Smakelijk
  • Het jaar rond beschikbaar
  • Verlaagt de pH van de brij
  • Ideaal voor jonge dieren

ALLES OVER BRIJVOER

Aardappelbijproducten dragen de brij

Bekende aardappelbijproducten zijn aardappelstoomschillen, aardappelzetmeel, frites en puree. Kenmerken van aardappelbijproducten is de neutrale tot goede smaak. Aardappelbijproducten zijn de dragers van het brijrantsoen en wordt daarom vaak aan het brijvoer van varkens toegevoegd.

Brijvoereigenschappen aardappelbijproducten

  • Goed verkrijgbaar
  • Geeft stabiliteit in de brij
  • Goed houdbaar
  • Neutrale smaak

Van brood worden varkens groot

Broodproducten bestaan voor het grootste deel uit retourzendingen van supermarkten: brood dat te oud is geworden om nog te verkopen aan consumenten. Een andere deel komt rechtstreeks van de bakkerijen. Dan gaat het om misbaksels of nevenproducten van bakkerijen. Verpakt brood wordt uitgepakt en vermalen. Door te blazen, zeven en met behulp van magneten wordt de verpakking er tussenuit gesorteerd. Omdat het graan in het brood verhit is tijdens het bakken, is het zetmeel ontsloten en goed verteerbaar. Dit is vooral gunstig voor biggen. Brood is daarom een prima bijproduct voor zeugenbedrijven.

Brijvoereigenschappen brood

  • Vergelijkbare voederwaarde als tarwe
  • Goed verteerbaar voor biggen
  • Smakelijk voor varkens

Tarwezetmeel: waardevol en veelzijdig

Tarwezetmeel is een van de meest toegepaste en gewaardeerde bijproducten in de varkenshouderij. Het levert energie, is veelzijdig toepasbaar en kent weinig beperkingen.  Tarwezetmeel ontstaat bij de winning van glucose en gluten uit tarwe.

Gunstige brijvoereigenschappen tarwezetmeel

  • Goede zetmeelbron
  • Verlaagt de pH van de brij

Duurzame reststromen beginnen bij ons eigen voedsel

Nederlandse veehouders voeren relatief veel bijproducten, zo heeft het brijvoer een onmisbare plaats verworven in de rantsoenen van de Nederlandse veehouderij. Door middel van het Brijteam draagt De Heus met het optimaal vormgeven van de brijvoer rantsoenen bij aan het verduurzamen van de (Nederlandse) veehouderij en het optimaliseren van circulariteit.

FEED. Magazine

In dit magazine delen we een selectie van verhalen over vooruitgang en duurzaamheid van De Heus over de hele wereld. FEED. magazine is alleen beschikbaar in het Engels.